Blog

FEEST CAKE met sinaasappel

Deze cake uit het boek van Pimrose Bakery heb ik al vaak gemaakt, en is altijd een succes. Door de sinaasappel smaakt het lekker fris en is de cake toch net iets bijzonderder dan een gewone cake. En door de lagen en de icing ziet het er echt uit als een feestcake, helemaal met een leuke cake topper zoals ik die voor ons boekfeestje vorig jaar heb gemaakt.

Door: Petra Hoeksema

INGREDIËNTEN

VOOR DE CAKE

  • 225 gram ongezouten boter
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 grote eieren
  • Rasp van 1 kleine sinaasappel

VOOR DE BOTERCRĖME

  • 125 gram ongezouten boter
  • 1 eetlepel versgeperste sinaasappelsap
  • 150 gram poedersuiker, gezeefd
  • Rasp van een halve kleine sinaasappel

VOOR DE GLAZUUR

  • 200 gram poedersuiker, gezeefd
  • 2 à 3 eetlepels versgeperste sinaasappelsap

Verder heb je twee springvormen met een doorsnede van 20 cm nodig.

WERKWIJZE

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Wanneer ik ’s ochtends ga bakken, leg ik de boter de avond ervoor al uit de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Vet de twee springvormen van 20 cm in met boter, en leg een stuk bakpapier, dat je op maat geknipt hebt,  op de bodem.

Klop de suiker, boter en sinaasappelrasp luchtig met een mixer. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg beetje voor beetje het gezeefde bakmeel toe, en klop nog kort door.

Verdeel het cakebeslag gelijk over de twee vormen en spreid het uit met een spatel.

Bak de cakes in het midden van de oven 25 minuten tot ze gaar zijn, check met een sate prikker.

Laat de cakes 10 minuten in de vorm afkoelen, haal ze uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Maak nu de botercrème, klop met een mixer de boter met de sinaasappelsap en de helft van de gezeefde poedersuiker glad. Voeg beetje voor beetje de rest van de gezeefde poedersuiker toe en op het laatst ook de sinaasappelrasp, klop door tot het glad is. 

Maak de glazuur door de sinaasappelsap over de gezeefde poedersuiker te gieten en met een mixer op lage snelheid tot een gladde massa mengen.

Snijd of rasp sliertjes van de helft van de sinaasappel.

Maak nu de cake door een helft met botercrème te besmeren, leg daar de andere helft boven op. Verdeel de glazuur over de cake en laat een beetje over de randen lopen. Verdeel de sinaasappel sliertjes over de top.

De taart is het lekkerst wanneer je hem op dezelfde dag opeet.

 

Eet smakelijk, en een fijn feestje gewenst!